Írások

A puskázás ellenszere

            Még hallgató koromban elgondolkodtam azon, vajon én is olyan maradi leszek idős koromra, hogy képtelen leszek „haladni a korral”? Nem fogom érteni az új dolgokat, kivált nem tudom majd használni az új technikát, ahogy láttam az akkori idősektől? Különösen érdekessé vált ez a kérdés, amikor a főiskolán (egyetemen) tanítottam.

            A technika korszerűsödésével persze a ZH írásnál alkalmazott puskázási módszerek is fejlődtek. Az a legkevesebb, hogy jegyzetelés helyett egyesek lefotózták a táblát, bár többször is elmondtam, nekem ugyan tetszik a dolog, de a tanulást az szolgálja ha valaki kézzel jegyzetel a füzetébe, mert az nemcsak a tananyag rögzítésének módja, hanem kiváló tanulási módszer, hiszen amit egyszer lerajzoltunk, vagy leírtunk, azt másodszor sokkal könnyebb megtenni pl. dolgozatíráskor. Ezt nem helyettesíti a fénykép.

            Sok problémát okozott kollégáimnak a telefonok használatának tiltása, annak ellenőrzése. Mindig csak cirkuszt hozott. Én mást találtam ki.

A ZH íráskor belépve a terembe, a kezemben egy tablettel körülnéztem, és sűrű pillantásokat vetettem a tabletre, hol a hallgatóságra, hol a tabletre vetettem a tekintetem, mintha a tableten futna valami.

  • Kérem foglaljanak helyet.

Csörgés, zörgés, leült mindenki.

  • Kérem kapcsolják ki a telefonokat!

Előveszi mindenki a telefont, aki egyébként eleve nem rakta ki a padra. Bíbelődik a társaság, én meg nézem a tabletet, amit magam elé tettem az asztalra.

  • Kész?

Újra csak a tabletet nézem, amin semmi sem futott.

  • Kérem vegyék elő a másik telefont is!

Erre még hárman elővesznek még egy telefont. Nézem a tabletet.

  • Egy telefon még mindig be van kapcsolva!

Mindenki fészkelődve néz körül. Sehogy se értik, hogyan látom a bekapcsolt telefonokat a tabletemen. A feszült csendben egy hallgató jelentkezik középtájon.

  • A tanár úr telefonja be van kapcsolva?

A játék része volt, hogy valaki egyszer csak rájöjjön, hogy nálam is van telefon.

  • Ó, hát köszönöm. Ezt elfelejtettem.

Látványosan matattam a telefonommal, mintha tényleg láttam volna a tableten a bekapcsolt telefonokat.

  • Minden rendben kezdhetik!

Aznap nem puskázott senki telefonnal. Bár nem értették, elhitték a technikai csodát! ZH után sokan megkérdezték, ezt hogy csináltam.

  • Hát kérem a technika, a technika…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük